Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

En metalbåndsav læner sig meget op ad almindelige båndsave i selve opgaven der skal udføres og måden, hvorpå det sker. Det er en maskine som består af et bord og et savblad. Den blev opfundet i 1800-tallet, hvilket gør det til en af de ældste bearbejdningsmaskiner til metal.

Metalbåndsave kommer i mange forskellige størrelser og modeller, som derved også gør at utroligt mange kan finde en model som tilpasser sig deres specifikke behov. En af de mest normale modeller er den lille variant af en metalbåndsav, som er tiltænkt en plads på et arbejdsbord i et gør-det-selv værksted. Så kan man også opgradere til store, enten semiautomatiske eller fuldautomatiske, metalbåndsave. Det er modeller som er mere tilegnet professionelle arbejdspladser, da det også kræver en del plads at have sådan en.

Når så størrelsen på den model man vil have er fundet, skal den næste beslutning tages. Skal den være horisontal eller vertikal? Det kommer igen an på dit forbrug og behov.

Selvom vertikale (lodrette) båndsave typisk associeres med træbåndsave, så kan man altså også få vertikale båndsave til metal brug. Det er dog i hovedtræk på større værksteder, hvor arbejdsprocessen er mere kompliceret, at man finder disse modeller nødvendige. Derved ikke sagt, at mindre værksteder også kan drage nytte af vertikale metalbåndsave. Det er en model som fylder mindre, så det er ikke utænkeligt, hvis man har et behov der skal fyldes.

Horisontale (vandrette) metalbåndsave er definitivt det, du tænker på, når der tales om metalbåndsave og ingeniørarbejde. Selvom den horisontale metalbåndsav ikke kan udføre indviklet arbejde, som en vertikal kan, så besidder den horisontale i stedet høj nøjagtighed og lethed. Det er grunden til at metalbåndsave har en plads i et travlt værksted.

Før du køber en metalbåndsav

Der er nogle overvejelser man skal have inden man beslutter sig for, hvilken metalbåndsav man skal købe. Der er 5 vigtige tanker man skal gøre sig selv.

  1. Hvor meget skal den bruges? Skal den bruges utroligt meget, bør man investere ekstra i at få en endnu mere holdbar variant.
  2. Køb med omtanke på, hvor meget den må fylde i dit værksted eller på dit arbejde.
  3. Brugervenlighed – overvej dine egne kompetencer, og udvælg derudfra.
  4. Overvej prisen på maskinen. Jo mere budget du tildeler købet, jo mere kvalitet får man typisk.
  5. Prisen på ekstraudstyr og de båndsavsklinger til metal du skal bruge