Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Der er mange, der går med en drøm at nogle ekstra kvadratmeter. Det kan være at børnene er blevet store, og pludselig kræver lidt mere plads end de gjorde da de var små. Det kan også være, at i bare godt kunne tænke jer, at der skete noget nyt. Hvis du er landet her på siden, er der en god chance for at du er typen, der godt kan lide at lave tingene selv, og derfor går og overvejer, hvad det er, du skal kaste dig over, og ikke mindst hvor meget det skal og må koste.

Når man overvejer at bygge til, skal man i mange tilfælde fra start gøre sig klart, at det langt fra er sikkert, at værdien på huset stiger lige så meget som det kan investere i tilbygningen eller moderniseringen for den sags skyld. Der er dog heller ikke nogen tvivl om, at jo mere du kan lave selv, og dermed spare penge på dyre håndværkere, jo flere penge er der også at hente i værdistigningen på huset. Dette er naturligvis også grunden til at så mange kaster sig over det selv.

Inden du går i gang.

Før du begynder at købe materialer og leje maskiner til at komme i gang med, at det vigtigt at du fastlægger fuldstændig hvad det er, du skal lave. Konsulter med en murer, tømrer, entreprenør eller lignende, og vær helt sikker på, at alt er tænkt igennem. Det kan være en god ide at tage ud i nogle nye udstillingshuse som disse og finde inspiration og se hvordan de har gjort det.

Overvej desuden meget kraftigt hvad du kan og hvad du ikke selv kan lave. Der er ikke nogen skam i at få professionel assistance, du skal trods alt huske på, at du skal bo der fremover, og det derfor skal være ordentligt lavet. Der er dog nogle ting, som du uden tvivl sagtens selv kan lave. Det er eksempelvis fjollet at betale for at få gravet ud til en udbygning, da det er lagt billigere for dig at lege en minigraver og gøre det selv. Har du prøvet at lave et gulv før, er det heller ikke det helt store problem at kaste sig over fundamentet. Når det kommer til tilbygninger, må du dog aldrig være i tvivl om, hvad det er du laver. Er du i tvivl så konsulter en professionel, det koster i langt de fleste tilfælde faktisk mindre end du tror.

Det er fedt at vide hvad man kan, men det er endnu federe at kende sine begrænsninger.