Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Der er rigtig mange, der går med en iværksætter drøm, og har et ønske om at blive selvstændig, hvilket på mange måder kan beskrives som det ultimative gør-det-selv projekt. Det er noget, der er lykken for mange, men der er samtidig mange der har en utopisk ide, om hvad det vil sige at være selvstændig, og at det er forbundet med en masse frihed. Der er dog ingen tvivl om, at dette er en sandhed med modifikationer.

For selvom der ER frihed forbundet med at være sin egen chef, så er det også forbundet med en stor portion af usikkerhed for de fleste. Sikkerheden ved selv at skulle sikre sin løn, er generelt væsentlig lavere, end hvis man arbejder i en stor virksomhed, hvor man er beskyttet langt mere.

Gode råd til dig der springer ud som selvstændig

Hvordan man skal gribe det an, afhænger naturligvis rigtig meget af, hvilken form for virksomhed man skal drive. Skal man arbejde som konsulent, hvor man sælger sin egen tid, er indgang barrieren i form af investering lav, da man ikke skal investere i et dyrt varelager og lignede. En af de fejl som mange begår, når de skal sælge sig selv, er at de værdisætter sig selv for lavt, og bruger meget længere tid end kalkuleret på deres opgaver. Det er eksempelvis en rigtig god ide at investere i et tidsregistreringssystem som dette, så man kan holde præcist styr på hvad tiden går på og med, så kan finde den rette pris for sin tid. Det gælder uanset om du sælger din tid i form af vide, eller i form af dit fag (tømrer, murer eller lignende).

Du må ikke være alene om det

Et andet godt råd er, at sørge for at du har hele dit bagland med dig, inden du tager springet. Din familie skal være med på ideen, ellers kan det hurtig ende galt. Det kan betyde mange sene aftener og mange bekymringer, og disse er meget værre, hvis man står alene med dem, end hvis man er sammen om et som familie.