maleprojekt

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Det kan være et godt “gør det selv” produkt, at male hele boligen om, hvis man er blevet lidt trætte af farverne på væggene, eller at farverne bare ikke matcher tidens farver. 
Men det kræver at du lige sætter dig ind i nogle ting omkring maling først. 

Glans i maling 

De fleste tænker kun på farven når de skal vælge maling, men det er ligeså vigtigt at du også tænker på malingens glans. Glan er en skala der fortæller om malingen er mat eller blank. Skalaen går fra 0-80, hvor 0 er den helt matte farve, hvor der ingen refleksion er i malingen. 80 er helt blank og har meget genskær. 
Men det er forskelligt alt efter hvilket rum du skal male, hvilken type glans der skal være i malingen. 
F.eks. Siger man at i et almindeligt soveværelse, burde man bruge en glans 5, hvor på et børneværelse skal man bruge omkring glans 10, da børn oftere sviner væggene til, og derfor skal det være lettere at tørre dem af og gøre dem rent. 
I køkkenet skal glans have et nøk opad, og her skal den ligge på mellem 10 og 25. Det skal den fordi der er meget damp i et køkken, og derfor skal der være et højere lakindhold i malingen, så det er lettere at tørre af og så dampen ikke trænger ind i væggene.
På badeværelset skal man op i 25-50 i glans, da dette er et vådrum, hvor der også er høj fugt. 

Hvis du vil undgå streger og ujævn maling 

Hvis du vil sikre dig mod streger og ujævn malede vægge, skal man have en professionel malermester til at gøre arbejdet. Ellers skal man male væggene to tre gange før det bliver helt jævnt. Men afgiv god tid hvis du selv vil male væggene, da du også skal afskærme møbler og gulv så der ikke kommer maling på dette, samt malingen skal tørre inden der males oven på igen.