Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Tidligere har tal fra Arbejdstilsynet påpeget, at der er en tendens til at arbejdsrelaterede ulykker stiger i perioden efter sommerferien, hvor særligt september har været en peak-måned for uheld.

Selvom mange mener, vi kommer friske og veludhvilede retur efter sommerferien, er det ikke sikkert, vi er tilbage og lige så koncentrerede som tidligere. Det kan blandt andet skyldes, at vi tænker på alle feriens gode oplevelser og ikke har kørt os mentalt i stilling til at indtænke de sikkerhedsrutiner, vi skal arbejde under. Vi har talt med en lokal håndværksvirksomhed med ekspertise i sandblæsning, som har vejledt os med gode input. Derfor kommer der her en genopfriskning med gode sikkerhedsråd.

Planlæg – du bør altid planlægge og risikovurdere de opgaver, som du og dine kollegaer skal i gang med. Planlægning og mental forberedelse på, hvordan opgaven skal gribes an og hvilke farer der kan være, er med til at holde hovedet skarpt. Går du i stå midt i opgaven eller føler, at du trænger til en pause, så husk at respektere behovet for at lige genopfriske hvad du skulle til eller hvile kroppen kortvarigt.

Husk det rette udstyr – Når du arbejder med værktøjer og i miljøer, hvor der kan opstå skader, så skal du huske dit vigtige udstyr. Der er her typisk tale om handsker, sikkerhedssko, høreværn og sikkerhedsbriller. Bruger du i forvejen briller, så overvej sikkerhedsbriller med styrke.

Glem aldrig oprydning – Det er aldrig spændende at skulle rydde op. Men det er med til at forhindre ulykker! Ting, som ligger og flyder, forårsager nemlig ofte vrid- eller snubleulykker, hvor folk kommer galt afsted. Desuden er det ikke professionelt at signalere, man arbejder i en rodet arena, når man bygger.

Hav din sunde fornuft med dig – Foruden at stille spørgsmål til procedure og påpege de ting, du synes virker uhensigtsmæssige, så husk altid at lære af de ulykker, som næsten finder med. Det vil gøre dig og dine kollegaer bedre til at passe på, der ikke opstår farlige situationer. Det kan være forskellen på at komme hjem fra arbejde eller skulle ringe og fortælle familien, du er kommet til skade.