Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Håndlavede lys er nemme at lave fra bunden af – og nemme at bøje i den form, du ønsker. For at lave aflange stearinlys skal du blot bruge paraffinvoks eller lysgelé (der har lang brændetid), væger, en støbeform, en gryde med varmt (men ikke kogende) vand til vandbad og en beholder til brug i vandbadet. Som du kan se, er indkøbslisten ikke så kompleks, men hvordan er proceduren egentlig?

Sådan gør du klar til støbning af lys

I beholderen i vandbadet smelter du voks eller lysgelé, alt efter hvilken stearinmasse du ønsker. Og mens du venter på, det smelter, forbereder du støbeformen ved at trække vægen igennem den, så vægen kommer til at sidde centralt i beholderen og være udstrakt i en 90 graders vinkel i forhold til bordet. Vægen kan du tape eller binde fast til en blomster- eller strikkepind for at holde dens stilling.

Støb dine lys – og vrid dem!

Nu hælder du den smeltede stearinmasse ned i støbeformen, lader lyset størkne, fjerner det fra sin form og skærer vægen til – og voila! Skulle du engang ønske at lave snoede lys fra et aflangt lys, kan du gøre det når som helst ved at sænke lyset i 40 grader varmt vand, så det bliver blødt. Når lyset er blødt, vrider du det mellem hænderne for at få spiralen frem og lader det størkne i dets nye form.

Du kan købe håndlavede lys i Nordjylland

Håndlavede lys til hjemmet kan du selvfølgelig også købe, hvis du ønsker en god gave at give, som både er billig, men heller ikke masseproduceret. Du kan fx købe håndlavede lys i det nordjyske nær Blokhus, Aabybro og Fjerritslev. At købe håndlavede lys, før du selv går i gang med at støbe dem, er også en god idé, så du får føling for, hvordan det endelige resultat af dine støberier sådan ca. bliver.