Sådan investerer du selv dine penge

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

For nogle år siden var aktier stort set forbeholdt rige forretningsmænd og andre jakkesæt-typer, men i dag ser billedet helt anderledes ud. Nu kan alle og enhver handler aktier over nettet, og mange gør det også.

Det er for eksempel blevet mere normalt, at unge får en aktiepost i konfirmations- eller studentergave. Gaven giver ikke afkast lige nu, men de kan indfri den eller handle videre, når den engang har udviklet sig.

Investering er næsten altid en god forretning

Selvom aktiekursen konstant stiger og falder, er aktier på lang sigt en god forretning. Verdensøkonomien går generelt opad, og det skal der rigtig meget til at ændre på. Selv finanskrisen fra 2008 er aktiemarkedet for længst ovre.

Det er dog vigtigt, at du investerer bredt, så du spreder din risiko ud. 15-20 forskellige investeringer er en god grundregel for almindelige amatør-investorer. På den måde undgår du at miste hele din opsparing på en enkelt dårlig investering.

Lav ikke store investeringer selv

Hvis du vil lave større investeringer, fx med din pensionsopsparing, skal du altid alliere dig med en uvildig rådgiver. En uvildig rådgiver kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, og de kan også give dig gode råd til investeringsfonde, der passer til dit behov. Din bankrådgiver er som regel bundet op på bestemte investeringsfonde, så når det handler om større investeringer, skal du have fat i en uvildig tredjemand.

Sæt dig grundigt ind i sagerne

Før du investerer, er det vigtigt, at du først og fremmest lærer aktiemarkedet at kende. Spil med i et par aktiespil, lær de grundlæggende begreber og begynd at tjekke aktiekurserne jævnligt. Når du har styr på disse ting, kan du begynde at sætte dig ind i de konkrete virksomheder, du overvejer at investere i. Jo grundigere dit forarbejde er, jo større er din chance for succes.

Vær ikke overmodig

Det allerfarligste, du overhovedet kan gøre, er at være overmodig. Hvis du har koldt vand i blodet, kan du næsten ikke tabe penge på aktier på langt sigt, men hvis ikke kan du miste hele din formue.

Derfor er det vigtigt, at du ikke investerer penge, som du pludselig kan få brug for. Du skal være meget fleksibel med, hvornår pengene skal trækkes ud, så du kan vente på det mest gunstige øjeblik. Ofte får du også de største afkast, hvis du lader pengene stå i mange år.