Vejbod

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Sommeren er højsæson for frisk frugt og grøntsager fra haven, og er der noget der smager bedre, end solmodne danske tomater, agurker og bær? Hvis du har en køkkenhave med lækre frugter og grøntsager, har du mulighed for at lave en lille vejbod, hvor du kan sælge dine egne produkter til forbipasserende, hvis du altså har et overskud i produktionen. Det er ligeledes muligt at sælge honning, frisk mælk og æg fra din vejbod, men det er vigtigt at tjekke op på reglerne, inden du går i gang med at sælge dine produkter.

Få styr på reglerne inden opstart

Inden du starter med at sælge varer fra din vejbod, er det vigtigt at tjekke op på reglerne, så du ikke kommer galt af sted. Du kan med fordel kontakte fødevarestyrelsen, som ved præcis hvordan reglerne for vejboder er. Hvorvidt du skal registrere og autorisere din vejbod, kommer an på størrelsen af din vejbod.

Hvis du ønsker at sælge friske æg i din vejbod, er det særligt vigtigt at være opmærksom på reglerne. Hvis du vil sælge æg, skal det først og fremmest være registreret i fødevarestyrelsens register, før du kan få lov til at sælge. Ud over dette, må du ikke sortere æggene i kvalitets- og vægtklasser, og det er ligeledes ikke tilladt at mærke æggene med, hvad du mener de er. Du må derfor ikke skrive, om dine æg er frilandsæg, skrabeæg eller buræg. Det er vigtigt at æggene tjekkes for salmonella, ligesom æggene højst må sælges 21 dage efter at hønen har lagt dem.

Sådan kan du opsætte din bod

Afhængig af størrelsen på vejboden, er det forskelligt hvordan sælgerne vælger at sætte boden op. Hvis du bare skal sælge fra en helt lille bod, vælger mange at sætte et lille bord op. Når du har friske grøntsager og frugter liggende, er det en rigtig god idé at sørge for skygge over bordet, så produkterne ikke bliver dårlige. Hvis du har en lidt større produktion, kan du vælge at sætte dine varer op i en slags reol, hvor du kan sætte dine forskellige produkter på hver sin hylde.

Det kan være svært at lave pæne hjemmelavede skilte til din vejbod, hvor kunderne tydeligt kan læse hvad du kan tilbyde, samt til hvilken pris, især hvis du laver det på papir med kuglepen eller tynde toucher. Derfor kan du med fordel investere i en kridttavle, hvor du kan skrive priserne på dine varer, så kunderne let og overskueligt kan overskue både udvalg og priser. Når kunderne let kan finde priserne, vil du opleve større succes med salg, og hermed kan du tjene lidt ekstra penge på din vejbod.