Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

En lås og et nøglehul er det ultimative symbol på sikkerhed, og arbejdet med at udskifte disse, har længe været forbeholdt den lokale låsesmede.

Men mange hjem er stadig udstyret med den knap så sikre standard indenfor låse, som kan kendes ved at nøglen er rund og ikke som den klassiske nøgle vi kender. Har din nøgle et rundt hoved, betyder det faktisk, at mange indbrudstyve nemt kan lirke din dør op. Og med stigende indbrudsrater i hovedstadsområdet, kunne det godt være, at man skulle finde den lokale låsesmed. Du finder for eksempel en låsesmed som dækker både, amager, city og ballerup her.

Men du behøver ikke nødvendigvis en låsesmed til hjælp, for det er blevet nemmere at skifte låsecylinderen selv, og rundt på nettet finder man mange guides til at skifte cylinderlåse ud.

Jem & Fix kan hjælpe, hvis du selv vil lege låsesmed

I denne video, viser den celebre håndværker Kuno Bonne for eksempel hvordan man skifter låsecylindren på en standard fordør. Som Kuno så rigtigt siger, så er den helt store udfordring for dig, tykkelsen på din fordøre, for der findes ikke internationale standardmål for døre, men en låsecylinder har nu engang den dybde, en nøgle har.

Til at forlænge din låsecylinder kan man indkøbe cylinderforlængere, som forhåbentlig får det hele til at passe ind i din dør. Herefter skal du tilføje elementet, som skal sidde inde i huset. Det er et såkaldt vride-element, som vi kender så godt fra mange danske hjem. Når du får din vrider og din cylinder til at at matche ind i hinanden, handler det om for dig, at få spændt din cylinder fast.

Som Kuno viser skal du herefter have testet dine svingrigler, som er dørens ekstra sikring i top og bund, og når først du, men håndtag monteret har konstateret, at din cylinderlås er korrekt implementeret, ja så skal du have monteret cylinderringe og vrider på indersiden.

Du afslutter projektet med at håndtere håndtag på yder og inderside, og herefter er din nye lås klar til brug.

Finder du projektet alt for forvirrende kan du selvfølgelig kontakte din lokale låsesmed, men prøv dig frem, for at skifte låsen er faktisk ikke så svært.

Rigtig god arbejdslyst.