Sådan tapetserer du nemt børneværelset

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

De fleste mennesker husker tydeligt tapetet på deres børneværelse. Mange måtte leve med det klassiske savsmuldstapet, mens andre var velsignede med seje motiver som actionhelte eller tegneseriefigurer. Uanset hvordan dit tapet så ud, har det haft en helt særlig betydning. Derfor er det vigtigt, at du også giver dit barn et rart miljø på børneværelset, hvor barnet kan lade fantasien få frit løb og lege i timevis.

Her giver vi dig et par tips til, hvordan du nemt sætter et lækkert tapet op i dit barns værelse. Det er nemlig slet ikke så svært, som det var for bare nogle år siden.

Vælg den rigtige type tapet

Tapet er ikke bare tapet. Det klassiske savsmuldstapet, som mange af os kender – og måske har bakset med at sætte op – er et papirtapet. Det betyder, at det udvider sig, når tapetklisteren gør papiret vådt. Når klisteren tørrer, trækker papiret sig sammen igen. Det betyder altså, at tapetet ændrer størrelse undervejs i opsætningen.

Moderne tapeter er såkaldt vlies eller non-woven. De er lavet af andre materialer, som ikke kan udvides eller trækkes sammen. Derfor kan du altså regne med, at tapetet bliver siddende nøjagtigt der, hvor du har placeret det.

Klargøring og opsætning

Før du går i gang, er det vigtigt, at væggen er ren og tør. Det er en god idé at fjerne gammelt tapet først, men hvis det sidder helt perfekt, kan du godt tapetsere ovenpå. Hvis du ikke tapetserer oven på gammelt tapet, skal væggen spartles og slibes og til sidst vaskes med grundrens.

Hvis du bruger non-woven-tapet – som vi anbefaler – skal du blot smøre klister på væggen, i lidt mere end en banes bredde. Herefter begynder du med at sætte tapetet fast i toppen og glatte det ud med en tapetbørste hele vejen ned. Når banen sidder rigtigt, skærer du det overskydende tapet i bunden af med en skarp kniv. Derefter kan du fortsætte med næste bane på samme måde – men vær opmærksom på, at få mønstret til at passe rigtigt. Da tapetet ikke ændrer størrelse efter opsætning, kan du forsigtigt skubbe banerne helt tæt sammen, så samlingerne bliver usynlige.

Bruger du papirtapet, skal du smøre klisteren på tapetet inden opsætning. Derefter skal tapetet trække, så det mættes af limen og udvider sig. Efter nogle minutter kan du sætte tapetet op. Husk at tage højde for, at det trækker sig sammen igen, men undgå at lave store overlap mellem banerne. De kommer til at være synlige bagefter.