Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Der er mange, der går rundt med en lille drøm om at blive en pop eller rockstjerne en dag. For langt de fleste bliver det naturligvis ved drømmen, mens det for ganske ganske få lykkedes. Et sted derimellem er der alle dem der spiller musik på hobbyplan, måske i et coverband og måske tjener lidt penge ved at tage ud og spille i weekenderne.

Hvis du hører til blandt dem der spiller meget musik, så går du måske også med en drøm om at have dit eget studie, så du ikke skal betale i dyre domme for at indspille din musik, og du ikke skal vente til der er en ledig periode, men vil have mulighed for at indspille når inspirationen er der.

Du kan naturligvis ikke få den samme lyd som i et stort professionelt studie, hvor der er for mange millioner kroner udstyr og indretningen er lavet fuldstændig korrekt i forhold til akustisk og alt andet der ellers spiller en rolle.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan komme langt relativ få tusinde kroner, for med hvad det er sket af indenfor optageudstyr til private i form af programmer til computeren, kan man faktisk komme rigtig langt hjemme i sin egen stue. Det er blevet meget lettere at isolere lyden, fjerne baggrundsstøj og samtidig er det blevet let (nogen vil nok sige for let), at smide lidt filtre på, så det hele kommer til at lyde som om, man synger en lille smule bedre.

En af de ting du dog stadig er nødsaget til at gå ud og investere i, er en ordentlig mikrofon. For selvom du kan komme langt med software som Pro tools, Cubase og Logic Pro, så skal du stadig have noget ordentligt udstyr der opfanger lyden godt. Du kan finde et stort udvalg af gode mikrofoner her.

Husk desuden på at der er stor forskel på, om du skal optage en person der synger, en person der synger og spiller guitar eller flere personer der synger og spiller på samme tid. De fleste mikrofoner er retningsbestemte og ikke beregnet til at opfange lyd fra mange sider, så skal du optage et band eller gruppe, bliver mikrofonen også lidt dyrere.

Selvom det er muligt at filtrere en masse baggrundsstøj fra, så er det alligevel en god ide at investere i noget højtalerskum (æggebakkeskum), der sørger for at dæmpe resonans, hvilket kan være et stort problem, når man optager.